Hakaret Suçu, Şartları ve Cezası TCK 125 , Hakaret suçundan ceza alanlar, hakaret suçu şikayete tabi mi, polise memura alenen telefonda hakaret gibi birçok konuda gelen sorular üzerine, Asiye Meltem Taşcı Hukuk Danışmanlık olarak bu yazımızda Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde düzenlenmiş olan Hakaret (sövme – küfür) suçunun özelliklerini, nitelikli hallerini ve cezalarını anlattık.
Hakaret suçu, bir kişinin onuruna, şerefine veya itibarına yönelik olarak yapılan sözlü veya yazılı bir saldırıdır. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. TCK md.125 uyarınca;
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (Asliye Ceza Mahkemesi) (Uzlaşma Kapsamında)
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (Asliye Ceza Mahkemesi) (Uzlaşma Kapsamında)
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, (Asliye Ceza Mahkemesi) (Uzlaşma Kapsamında Değil)
b)Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, (Asliye Ceza Mahkemesi) (Uzlaşma Kapsamında)
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (Asliye Ceza Mahkemesi) (Uzlaşma Kapsamında)
(4) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (Asliye Ceza Mahkemesi) (Uzlaşma Kapsamında)
(5) Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Hakaret Suçu Örnek Yargıtay Kararları
Anlamı herkes tarafından anlaşılabildiği için “O.Ç.” kısaltması hakaret suçuna sebebiyet verir. Yargıtay 16. Ceza Dairesi; 2017/2089 E., 2017/5263 K.
Beddua, tanrısal ceza dileme niteliğindeki sözlerdir. Gerçekleşmesi yönünde eylemcinin tasarruf veya etkisi yoktur. Bu sebeple beddua kapsamında bulunan sözler hakaret olarak değerlendirilemez.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi; 2013/17501 E, 2014/11591 K.
“Okumuşsun da Adam Olamamışsın” Sözü Hakaret Değildir
Yargıtay
4 Ceza Dairesi 2020/8130 E. , 2020/15390 K.